52. DANI BERBE GROŽĐA U VRŠCU
52. DANI BERBE GROŽĐA U VRŠCU
Nedelja, 20. Septembar 2009.

Tradicionalna vršačka Berba ove godine obeležena je 52. put. Već više od pola veka Vrščani i njihovi gosti treće nedelje septembra slavili su još jednu bogatu i uspešnu berbu i uz muziku i veselje ispijali vino.  Na desetine hiljada ljudi bilo je u prilici da na ulicama Vršca proba čuvena vršačka vina, kupuje grožđe, posete vinogorje, slušaju tamburice i uživaju u bogatim kulturnim, umetničkim, sportskim i drugim sadržajima. Program je i ove godine, za sve Vrščane i one koje je “put vina”  doveo u Vršac, pripremila Turistička organizacija Vršac.

Trodnevna manifestacija u slavu  vina počela je u petak 18. septembra na glavnoj bini simboličnim ustupanjem ključeva grada. Ključeve je predsednik Opštine Vršac Čedomir Živković predao Vinku Loziću, “grožđebalskom gradonačelniku”, uz tradicionalni vatromet. U ulozi Vinka Lozića, drevnog vinopije, ove godine našao se glumac Tihomir Stanić.  Na glavnoj bini posetioci su mogli da uživaju i u koncertu OT benda (Operacija Trijumf), a hotelu “Srbija” priređen je izbor za Miss Berbe.

Subotnje prepodne, 19. septembra, bilo je rezervisano za dečji kulturno-umetnički program i maskembal. Nastup “Bajage i instruktora”, u subotu uveče, bio je namenjen ljubiteljima dobrog pop i rok zvuka, dok se ljubiteljima house muzike, iste večeri,  u bašti Kulturnog centra, predstavio DJ Tarkan, najpoznatiji turski DJ. Grožđenbalska gitarijada  u Domu omladine u Vršcu, bila je posvećena svima koji uživaju u zvucima R’n’R-a.

U nedelju program je počeo karnevalskom povorkom ulicama Vršca, a pečat i ovom “Grožđebalu” dala je nagradna igra u kojoj se grožđe malim padobranima baca iz aviona. Trećeg dana manifestacije, na glavnoj bini, vojvođanski ambijent je upotpunio koncert tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine.

U holu Gradske kuće bila je priređena izložba grožđa i vina, a  oni koji su želeli  da posete vršačko vinogorje, vinske podrume i da degustiraju najkvalitetnija vina, mogli su se uputiti na turistički obilazak Put vina.  Generalni sponzor “Dana berbe grožđa” i ove godine su “Vršački vinogradi”, koji su se potrudili da u vreme manifestacije cene vina biti snižene, a grožđe najjeftinij u gradu.


Više fotografija možete pogledati ovde